Simpel en effectief: vijf tips tegen slakken

Je kent het misschien wel: je steekt wekenlang veel liefde en aandacht in het opkweken van een plantje en als je op een ochtend buitenkomt, ontdek je dat je zaailing binnen één nacht tijd is kaalgevreten. Een slijmerig spoor bevestigt wat je al weet: dit is het werk van slakken. Hoe kom je nou op een natuurlijke manier van deze glibberige diertjes af? Vijf tips.

1. Vang ze
Slakken houden van een vochtige omgeving en verstoppen zich daarom graag onder potten, stenen en organisch materiaal, zoals oude bladeren en takken. Je voorkomt al een hoop slakkenvraat door deze schuilplaatsen af en toe te controleren en de boosdoeners te vangen. Als het donker wordt of net geregend heeft, komen slakken tevoorschijn, op zoek naar een mals groen hapje. Loop dan eens de tuin in en de kans is groot dat je ze op heterdaad betrapt.

2. Creëer opzettelijk een schuilplek
Keep your friends close, but your enemies closer, wordt weleens gezegd, en dat lijkt mij de beste tip in de strijd tegen slakken. In plaats van steeds maar weer elke pot of steen op te moeten tillen op zoek naar slakken, kan je ook juist de ideale schuilplaats voor ze creëeren in de hoop ze daar naartoe te lokken. Zelf leg ik soms ’s avonds, voordat de slakken op pad gaan, een nat stuk karton neer en de volgende ochtend pluk ik ze daar dan zo onder vandaan. Een stuk worteldoek neerleggen werkt ook.

3. Schotel ze iets onweerstaanbaars voor
In plaats van met een ideale schuilplek, kan je slakken ook lokken met een ultieme traktatie. Ze zijn bijvoorbeeld gek op paneermeel, kattenbrokken, citrusvruchten en meloen. Leg deze lekkernijen in je tuin als het donker begint te worden en je zal zien dat de slakken erop afsnellen. Af en toe even checken en slakken rapen maar!

4. Maak je tuin aantrekkelijk voor natuurlijke vijanden
Padden, kikkers, egels en sommige vogels – in het bijzonder lijsters, eksters en merels – zien slakken als een smakelijk hapje, dus hou deze dieren te vriend. Leg bijvoorbeeld een vijvertje aan, plaats een egelhuis in je tuin, strooi vogelvoer om vogels te lokken of hang nestkasten op.

5. Gebruik (anti)slakkenringen
Een goede manier om slakken uit de buurt van je planten te houden, is het gebruik van massief koperen strips, die je als een soort opstaande ringen om de planten zet. Slakken zijn gevoelig voor koper en krijgen een stroomschokje als ze eroverheen kruipen, dus die klim durven ze niet aan. Jammer is alleen wel dat je maar een beperkt aantal planten op deze manier kan beschermen, want om nou de hele tuin vol ringen te leggen, daar is geen beginnen aan. Zelf zet ik de strips vooral rondom jonge, kwetsbare planten en om gewassen die erg bij slakken in trek zijn.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *