Leeuwenbek, voor de bloemige trek

De meeste mensen kennen bloemen alleen als iets decoratiefs, maar weten niet dat veel bloemen ook eetbaar zijn. Op dit blog zal ik zo nu en dan een eetbare bloem uitlichten en zijn culinaire eigenschappen bespreken. Vandaag: de leeuwenbek.

De leeuwenbek (Antirrhinum majus) is een eenjarige plant die bloeit van omstreeks juni tot november en waar je dus lang van kunt genieten. Je komt de plant tegen in verschillende kleuren, zoals lichtgeel en donkerroze, die ik in mijn eigen tuin vrolijk door elkaar heb staan. De leeuwenbek is erg in trek bij vlinders, bijen en hommels, wat een gezellig gefladder en gezoem oplevert.

Weetje
Leuk om te weten, is dat de leeuwenbek zo heet omdat de bloem zich opent als een leeuwenbek als je er aan beide zijkanten tegelijkertijd in knijpt. Probeer maar eens, het is een grappig gezicht.

De bloemen van de leeuwenbek zijn frisknapperig en hebben een lichtbittere nasmaak, die bij de ene bloem wat sterker kan zijn dan bij de ander. Je oogst de bloemen gemakkelijk door ze voorzichtig los te trekken van de steel. Vervolgens kun je ze gebruiken ter garnering van een salade of ze bijvoorbeeld verwerken in een roomkaas. Ook is het leuk de bloemen in te vriezen in ijsklontjes, om zo op een zomerse dag je drankje wat op te fleuren.

Belangrijk
Belangrijk bij het eten van eetbare bloemen, is dat je zeker weet dat ze niet bespoten of op een andere manier vervuild zijn. Pluk dus bij voorkeur uit eigen tuin. Niet-biologisch gekweekte bloemen van het tuincentrum of de bloemist zijn vaak bespoten en kun je dus niet eten. Staan die bloemen al langer dan twee jaar bij je in de tuin, dan is het geen probleem.

Ik zou zeggen: eet smakelijk!

Tags: ,
Vorig artikel Volgend artikel

Reacties

Reageer
  • Jesse
  • september 22, 2018
  Beantwoorden

  Wat een leuk idee van die ijsblokjes, die zet ik in de vriezer voor volgende zomer.

  • Kelly
  • september 24, 2018
  Beantwoorden

  Leuk artikel, ik wist niet dat je leeuwenbekjes kan eten.

  • Gerard
  • oktober 3, 2018
  Beantwoorden

  Blijft toch een raar idee dat je bloemen kan eten. Ik denk dan aan de allereerste mens die dat durfde uit te proberen zonder de info van deze blog.

  • Petra
  • oktober 14, 2018
  Beantwoorden

  Wat een leuke web-site Mathys. Ik ben benieuwd wat er nog allemaal gaat komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.