Hmmm, magnolia!

Ze is nu, zo in het vroege voorjaar, een echte eyecatcher: de magnolia. Met grote roze, witte of gele bloemen viert deze boom uitbundig dat de winter erop zit. Maar de bloemen zien er niet alleen prachtig uit, ze zijn ook nog eens eetbaar. Wees er alleen wel snel bij, want de magnolia bloeit maar kort.

De magnolia, ook wel beverboom genoemd, is één van de oudste bloeiende planten en bestaat al zo’n honderd miljoen jaar. De struikachtige boom, die in de winter meestal kaal is, krijgt eerst bloemen en daarna pas bladeren. Sommige soorten bloeien een tweede keer in juli-augustus.

De duur van de bloei verschilt per soort en is een beetje afhankelijk van hoe onstuimig het weer is. De magnolia die bij mij in de voortuin staat, bloeit meestal zo’n twee weken, maar er hoeft maar een wind op te steken of de bloemblaadjes liggen op de grond.

Dat levert een prachtig plaatje op, zo veel kleur onder de boom, maar de bloemblaadjes zijn dan niet meer eetbaar. Zorg dus dat je ze op tijd plukt.

De smaak van de bloemen varieert per soort, maar is over het algemeen gemberachtig tot licht fruitig. Je kan de bloemblaadjes bijvoorbeeld versuikeren met eiwit en poedersuiker, ze gebruiken voor een lekkere siroop, of ze versnipperen en uitstrooien over salades en desserts. Jammie!

Belangrijk
Wees er, voordat je van de magnolia snoept, zeker van dat de bloemen niet bespoten of op een andere manier vervuild zijn. Voor de sier gekweekte planten van het tuincentrum of de kweker zijn, ook als ze eetbare eigenschappen hebben, doorgaans niet geschikt voor consumptie, tenzij ze al langer dan twee jaar bij je in de tuin staan.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.