Oh oh Oost-Indische kers

Ze bloeit prachtig en rijk, is helemaal eetbaar en kan worden ingezet tegen luizen en rupsen. Kortom: Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een ideale plant voor in de moestuin. Vorst is voor haar alleen funest, dus plant of zaai Oost-Indische kers pas na IJsheiligen buiten.

Of je nou van roomwitte, zalmroze of feloranje bloemen houdt, er is altijd wel een Oost-Indische kers die helemaal je smaak is. En als de bloei je niet overtuigt, dan toch zeker wel het blad, dat mooi rond is, altijd fris oogst en in sommige gevallen een marmerachtige tekening heeft.

Wat groeiwijze betreft, zijn er twee soorten Oost-Indische kers: rankende en niet-rankende. Rankende soorten maken lange uitlopers en zijn goed geschikt als bodembedekker of klimmer. Ze hebben ook een weelderig effect in hangbakken. Ga je liever voor laag en compact, kies dan voor een niet-rankende soort.

Eetbaar
Leuk is dat alle delen van de Oost-Indische kers eetbaar zijn, dus zowel de bloemen, het blad als de groene, onrijpe zaden. De bloemen hebben een beetje een scherpe, peperachtige smaak en zijn net als het blad, dat iets sterker smaakt, lekker door de salade of andere hartige gerechten. De zaden kunnen worden ingemaakt als kappertjes.

Luizen en rupsen van het koolwitje zijn ook gek op Oost-Indische kers. De plant kan daarom goed worden ingezet als bliksemafleider in de moestuin, in de hoop dat andere planten en gewassen dan met rust worden gelaten.

Zaaien
Oost-Indische kers is een eenjarige die het loodje legt bij vorst. Zaai de zaadjes daarom pas in de volle grond als de temperatuur ook ’s nachts niet meer onder nul zakt, meestal zo na half mei. Je kan de plantjes eventueel ook in april binnen voorzaaien. Geef Oost-Indische kers een zonnig plekje, dan zal ze je rijkelijk belonen met bloemen tot in de herfst. Om van te smullen, toch?!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.