Smullen van de tulp

Ze is één van de mooiste voorjaarsbloeiers en typisch Nederlands: de tulp. Maar wist je dat je de blaadjes van deze schitterende bloem ook kunt eten? Stop de (biologische) tulpenbollen nu in de grond en de bloemen vormen volgende lente niet alleen een prachtig plaatje in je tuin, maar ook op je bord.

Tulpenblaadjes doen qua smaak en bite denken aan ijsbergsla en witlof; lekker fris, knapperig en een klein beetje bitter. Ze zijn leuk als kleurrijke garnering van een salade of kunnen, net zoals het viooltje, worden versuikerd en als kleine traktaties worden opgesnoept.

Bijen
Niet alleen wij, maar ook bijen en hommels kunnen in het voorjaar smullen van de tulp. Na een voedselschaarse winter vormt de bloem, vol nectar en stuifmeel, een waar feestmaal.

Doe niet alleen bijen en hommels, maar ook jezelf een plezier, en kies voor biologische bollen. Deze zijn namelijk gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen, in tegenstelling tot gangbare bollen. Deze gifstoffen komen in de bol en in de plant terecht, en daarom kun je beter niet van zo’n tulp snoepen. Ook zijn de stoffen schadelijk voor de gezondheid van bestuivers.

Tulpenbollen plant je het best rond oktober, dus dit is het perfecte moment. In november of december kan het eventueel ook nog, als je maar zorgt dat je de eerste nachtvorst voor bent.

Belangrijk
Heb je nou niet-biologische tulpen in de tuin staan, en staan die er al langer dan twee jaar, dan kun je daar met een gerust hart van smullen. Eet verder geen voor de sier gekweekte tulpen van de bloemist of het tuincentrum, die zijn waarschijnlijk bespoten. Ze zijn wel heerlijk om naar te kijken.

Tags: , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Reacties

Reageer
  • Myrthe
  • oktober 12, 2018
  Beantwoorden

  Wat leuk! Ik ga op zoek naar biologische tulpenbollen 🙂

 1. Beantwoorden

  Ga ik met je mee Myrthe!

  • Kelly
  • oktober 13, 2018
  Beantwoorden

  Leuk artikel weer!

  • Gerard
  • oktober 22, 2018
  Beantwoorden

  Ik ga deze informatie aan Wilma doorspelen. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.