Het kan: watermeloen uit eigen tuin

Toen ik drie jaar geleden mijn eerste watermeloenen zaaide, kon ik me bijna niet voorstellen dat dat in dit klimaat kon, het kweken van zo’n tropische vrucht. Toch had ik een paar maanden later twee kleine, zelf geoogste watermeloentjes in mijn handen en was ik als een kind zo blij. Sindsdien kweek ik ze elk jaar en ik leg je uit hoe.

Watermeloenen hebben veel warmte en zon nodig en worden daarom vaak gekweekt in landen met lange zomers en hoge temperaturen, zoals Spanje, Brazilië en Zuid-Afrika. In Nederland is het zomerseizoen iets korter en een tikje frisser, dus zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Formaat
Belangrijk is dat je zaden koopt van een soort die relatief kleine vruchten oplevert. Joekels van watermeloenen zijn in dit klimaat niet haalbaar, maar soorten die vruchten geven van een kilo of twee kan je hier met succes kweken.

Zelf zaai ik Sugar Baby, een kleine watermeloen met rood vruchtvlees, maar er zijn ook kleine soorten met geel of wit vruchtvlees, zoals Petite Yellow of White Wonder.

Zaaien
Zaai de zaadjes tussen half april en eind mei binnenshuis voor in een potje en verplant de plantjes, als ze groot genoeg zijn, vanaf midden mei naar hun definitieve bestemming. Hou daarbij een onderlinge afstand aan van een halve tot hele meter. Steek bij de voet van de planten een stokje in de grond, zodat je straks, als de planten groot zijn en lange ranken hebben, weet waar je water moet geven.

Zoals gezegd houden watermeloenen van warmte en zon, dus in een kas of koude bak voelen ze zich het best thuis. Buiten in de open lucht uitplanten kan ook, maar de kans van slagen is dan minder groot. Mijn eerste watermeloenen heb ik overigens gekweekt in grote potten op een (brede) vensterbank, dus dat is ook een optie.

Pas overigens op dat het verschil in temperatuur tussen de nieuwe en oude omgeving van de plantjes niet te groot is. Vorig jaar heb ik de planten te vroeg in de buitengrond gezet en schrokken ze zo dat de groei lang kwam stil te staan en ik er niet meer van kon oogsten.

Bevruchting
Als je de watermeloenen in een afgesloten omgeving uitplant, zoals in een koude bak of kas, is het belangrijk dat je af en toe een raam of deur openzet zodat bestuivers hun werk kunnen doen. Je kan de planten voor de zekerheid ook zelf bestuiven, zoals ik altijd doe, door met een penseel stuifmeel van een mannelijke bloem over te brengen op de stamper van een vrouwelijke. Je herkent een vrouwelijke bloem aan het vruchtbeginsel dat erachter zit en dat er al uitziet als een heel klein watermeloentje.

Omdat de vruchten tijdens de ontwikkeling op de grond liggen, kan het heel soms gebeuren dat ze gaan rotten of schimmelen. Om dat te voorkomen, kan je er een plankje of (lei)steen onder leggen.

Oogsten
Het is soms lastig te zeggen wanneer het tijd is om te oogsten, maar ruim een maand na de bevruchting kan een watermeloen al rijp zijn. Je kan dat inschatten door erop te kloppen. Hoor je een beetje een hol geluid? Dan is het tijd om te smullen!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Reacties

Reageer
  • Michelle
  • april 16, 2019
  Beantwoorden

  Gaaf dat die meloenen het ook in Nederland doen! Hopelijk mag je dit jaar weer genieten van een mooie oogst.

 1. Beantwoorden

  leuk artikel pver watermeloenen

 2. Beantwoorden

  weer te snel geweest
  “over” watermeloenen…

  • Chantal Jansen
  • mei 5, 2019
  Beantwoorden

  Echt gaaf hoor! Mooi dat je dat gewoon in je eigen tuin kunt oogsten. 👍

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.