Teel je eigen bietjes

Ze zijn lekker gezond, makkelijk te kweken en leveren al gauw een hoge opbrengst op. Niet gek dus dat bietjes, ook wel krootjes genoemd, echte moestuinklassiekers zijn. Alles wat je moet weten over de teelt op een rijtje.

Rood en rond, zo kennen we bietjes, en zo zien de meeste soorten er ook uit. Maar er zijn ook andere, minder bekende rassen die langwerpig van vorm zijn of geel of wit van kleur, en die leuk zijn om eens te proberen. Zelf zaai ik naast ‘Kogel 2’, een bekend soort rode biet, bijvoorbeeld ook weleens ‘Burpee’s Golden’, een goudgele variant.

Zaaien
De beste tijd om bietjes te zaaien, is vanaf april tot en met juli, direct in de volle grond. Kies een plekje in de zon of halfschaduw en maak de aarde goed los. Zelf zaai ik altijd in rijtjes en maak ik eerst ondiepe geultjes door een rechte, lange bamboestok op de grond te leggen en aan te drukken. Daarna leg ik om de 5 centimeter een zaadje neer en dek ik de geultjes af met aarde.

Na het zaaien is het belangrijk dat je regelmatig water geeft. Afhankelijk van het weer en de temperatuur, zie je dan na ongeveer twee tot drie weken de eerste sprietjes verschijnen. Uit één zaadje, dat eigenlijk een kluwen van zaadjes is, komen meestal meerdere plantjes.

Omdat een plantje de ruimte moet hebben om een biet te kunnen vormen, moet je de zaailingen uitdunnen. Als de zaailingen meerdere blaadjes krijgen, laat je de snelste groeier van het groepje staan en knip je de zwakkeren weg. Zo houd je om de 5 centimeter 1 plantje over.

Oogsten
Als de bietjes, die deels boven de grond groeien, elkaar beginnen te verdringen, oogst er hier en daar dan eentje; zo creëer je ruimte voor de anderen om door te groeien. Draai na het oogsten van de bieten het blad eraf, anders worden ze snel zacht.

Het blad is trouwens eetbaar en te vergelijken met snijbiet. Gooi het dus vooral niet weg, maar gebruik het bijvoorbeeld in roerbakgerechten of salades. Ook de bietjes zelf zijn lekker door de salade, zowel rauw als gekookt. Verder kun je ze stoven, roosteren of inmaken. Eet smakelijk!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *