Knoflook kweken

De moestuin raakt leger en leger, maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Je zou de ruimte die vrijkomt namelijk mooi kunnen gebruiken om knoflook te poten. Plant je de teentjes nu, dan oogst je volgend jaar begin van de zomer.

Knoflook kun je kweken met teentjes van knoflook uit de supermarkt, of je kunt terecht bij een kweker, die knoflook verkoopt die speciaal is ontwikkeld voor de teelt. Ik heb zelf meestal biologische knoflook in huis en mijn ervaring is dat het daarmee prima lukt.

Planten
Het najaar is de beste tijd om knoflook te planten, dus dit is het ideale moment. In het voorjaar kan het eventueel ook, dat heb ik zelf ook wel eens geprobeerd, maar de bollen blijven dan kleiner.

Kies voor je gaat poten de grootste tenen uit, die leveren namelijk de grootste bollen op. Plant de teentjes op een zonnig plekje in een goed water doorlatende grond, knoflook heeft namelijk niet graag natte voeten. Zet de tenen, met het puntje naar boven, tien tot vijftien centimeter uit elkaar en houd een diepte aan van ongeveer twee keer de lengte van de teen.

Uitlopen
De teentjes zullen al voor de winter uitlopen en als het in het nieuwe jaar weer wat warmer wordt, verder uitgroeien. Afhankelijk van het ras, kan de knoflook gaan bloeien en vormt zich een sierlijke stengel met bloem. Het verwijderen van de stengel komt de groei van de bol ten goede, maar je kan de bloem natuurlijk ook laten zitten als je dat leuk of mooi vindt.

De bloem bestaat eigenlijk uit tal van kleine bloemetjes, die na de bloei plaatsmaken voor broedbolletjes. Hieruit kunnen nieuwe knoflookplanten worden opgekweekt. Deze broedbolletjes zijn overigens eetbaar, net zoals de bloemetjes. Ook de stengel van de bloem en de rest van het loof kan worden gegeten.

Oogsten
Zo rond het begin van de zomer kleurt het loof van de knoflookplant geel en sterft het af. Dat is het moment om te oogsten. Trek de bollen uit de grond en gebruik ze vers of hang ze te drogen. Bewaar de gedroogde bollen op een luchtige, droge plaats, dan kun je nog maandenlang genieten van je zelfgekweekte knoflook.

Tags: , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Reacties

Reageer
  • Desirée
  • november 13, 2018
  Beantwoorden

  Interessant misschien toch maar eens proberen.

  • Michelle
  • november 23, 2018
  Beantwoorden

  Een goed idee om zelf knoflook te verbouwen, want de gedroogde knoflook die we in Nederland kopen, moet vaak helemaal uit China komen!

  • Chantal Jansen
  • februari 27, 2019
  Beantwoorden

  Dit ga ik in het najaar proberen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *