Leve de lente(-ui)!

Het is bijna zo ver! Nog even en er kan weer in de volle grond gezaaid worden. Vorige week schreef ik over worteltjes, waar je al in maart in de moestuin mee aan de slag kan. Deze week nog zo’n groente die je al vroeg kan zaaien: de stengelui, ook bekend als lente-ui.

Stengellook, lente-ui, grove bieslook. De stengelui (Allium fistulosum) kent vele namen. Officieel is hij geen echte ui, maar een ui-achtige, net zoals prei, knoflook en bieslook. De stengelui vormt geen bol, zoals bij een echte ui natuurlijk wel het geval is, maar een witte schacht en groen loof.

Meestal wordt alleen het witte gedeelte gegeten, maar ook het groen is gewoon eetbaar. Zelf gebruik ik stengelui vaak als milde vervanger van ui, in salades en couscous, omdat rauwe ui daarin te sterk en overheersend is. Ook wordt het lente-uitje vaak gebruikt in roerbakgerechten en soepen.

Zaaien
De stengelui zaai je van half maart tot half mei voor een oogst in de zomer, en vanaf juli voor een oogst vanaf september. Het uitje is winterhard; in het najaar gezaaide plantjes overleven de vorst en kunnen in de lente worden geoogst.

Zaai de zaadjes op een plekje in de zon of halfschaduw en houd een onderlinge afstand van 2 à 3 centimeter aan. Zaai je meerdere rijtjes, laat daar dan ongeveer 25 centimeter ruimte tussen. Maak de grond goed los voordat je begint, zodat de uitjes minder moeite hebben met wortelen.

Oogsten
Oogst de stengelui als hij een dikte heeft van 2 tot 3 centimeter. Trek gewoon het aantal uitjes uit de grond dat je nodig hebt en laat de rest nog even staan. Vers zijn ze namelijk het allerlekkerst!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Reacties

Reageer
  • Kylie
  • februari 19, 2019
  Beantwoorden

  Met al die zon de afgelopen dagen zou je haast denken dat de lente al lang en breed gearriveerd is! Mag ik een keer mee komen tuinieren als het écht zo ver is? 🙂

   • Mathys
   • februari 20, 2019
   Beantwoorden

   Ja, gezellig! 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.