Wortels kweken doe je zo

Mijn vingers jeuken en ik kan bijna niet wachten. Ik wil weer moestuinieren! Gelukkig is het aftellen bijna voorbij. Nog heel, héél even geduld en er kan weer in de volle grond worden gezaaid. In maart begin ik met worteltjes, die kunnen wel wat kou verdragen. Doe je mee?

Lang en dun, kort en rond, oranje, paars of geel. Wortels zijn er in allerlei soorten en maten. Toch zijn er grofweg twee categorieën: de bospeen, die je in de zomer of herfst oogst, en de winterpeen, die je in de winter oogst. De bospeen zaai je vanaf het vroege voorjaar en de winterpeen, die iets dikker is en meer tijd nodig heeft om te groeien, iets later.

Zelf zaai ik Napoli F1, een oranje wortel die bij uitstek geschikt is voor de vroege teelt. Als je deze wortel in maart zaait, kan je al in juni of juli oogsten. Zaai je niet alles in één keer, maar verspreid over het voorjaar, dan spreid je ook de oogst en geniet je de hele zomer lang van wortels uit eigen tuin.

Losse grond
Worteltjes zaai je door de zaadjes in een ondiep geultje op zo’n 2/3 centimeter van elkaar te leggen, er wat aarde overheen te strooien en de grond lekker vochtig te maken. Maak voor het zaaien de grond goed los, wortels houden namelijk van fijne, losse aarde. Tuinier je nou op zwaardere grond, bijvoorbeeld klei, kweek dan op ruggen of gebruik verhoogde bakken.

Het is zo dat hoe meer ruimte wortels hebben, hoe groter ze worden. Toch zaai ik de zaadjes liever iets te dicht op elkaar, omdat er altijd wel zaad is dat niet ontkiemt of er slakken zijn die plantjes opeten. Mochten de plantjes nou uiteindelijk te dicht op elkaar staan, dan kan je er altijd nog een paar tussenuit halen.

Oogsten
Zo’n 3 tot 4 maanden na het zaaien, kunnen de worteltjes geoogst worden. Meestal komt de wortel een klein beetje boven de grond uit en kan je aan de dikte zien of het tijd is om hem uit de grond te trekken. Vaak wordt alleen de wortel gegeten en het loof weggegooid, maar ook dat is eetbaar. Proef maar eens!

P.s.
Om worteltjes te telen, heb je niet per se een tuin nodig. Ik heb zelf jaren een balkon gehad en toen Parijse worteltjes gekweekt. Die zijn kort en rond van vorm en gaan niet diep de grond in. Ideaal voor in een bloembak!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.