De cress op het kerstdessert

Ik weet dat het nog even duurt voordat het Kerstmis is, maar hierbij toch alvast een gouden tip voor het kerstdiner: kiempjes van de dropplant. Versier met deze miniplantjes het dessert en iedereen zal verrast zijn door de smaak. Nou duurt het even om ze te kweken, dus aan de slag!

Een paar jaar terug at ik in een restaurant een dessert dat was gegarneerd met een paar groene kiemplantjes. Wat het toetje precies was, weet ik niet meer, ik geloof iets met witte chocola, maar wat ik nog wel weet, is hoe verrast ik was toen ik de plantjes proefde. Ze smaakten heel anders dan ik verwachtte en proefden zoet, anijsig en een beetje dropachtig.

Toen ik aan de ober vroeg wat het precies was, deed hij navraag bij de chef en kwam terug met het antwoord: atsinacress. Ik ben er de volgende dag meteen naar op zoek gegaan in supermarkten in de buurt, maar tevergeefs. Ook nu is er nog steeds moeilijk aan te komen, maar je vindt het in een enkele winkel tussen de tuinkers, alfalfa en andere cressen en kiemgroenten.

Dropplantjes
Wat ik destijds niet wist en nu wel, is dat atsinacress een merknaam is en dat deze lekkere kiempjes gewoon heel jonge dropplantjes zijn. Je kan ze dus ook heel makkelijk zelf kweken. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een plat bakje of klein schaaltje, wat grond en natuurlijk zaadjes van de dropplant (Agastache foeniculum).

Zet het bakje of schaaltje na het zaaien op een zonnig plekje, bijvoorbeeld op de vensterbank. De kiempjes zullen dan met kerst groot genoeg zijn. Knip of snijd ze pas af als je ze nodig hebt, want ze verleppen snel. Alvast eet smakelijk!

Meer lezen over cressen en kiemgroenten? Klik dan hier.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Reacties

Reageer
  • Kelly
  • december 12, 2018
  Beantwoorden

  Klinkt erg lekker!

  • Michelle
  • december 16, 2018
  Beantwoorden

  Volgens mij herinner ik mij dit ook! En wat een goede titel 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *