Supergezonde smaakbommetjes

Het moestuinseizoen loopt op z’n eind, maar bij mij blijven de groene vingers jeuken. Gelukkig biedt de vensterbank uitkomst. Daar kweek ik kiemgroenten en cressen. Reuzegezond, super smaakvol en sierlijk op bord. Een persoonlijke top drie.

Kiemgroenten en cressen zijn groenten en kruiden die in een heel jong stadium worden gegeten, vaak als de plantjes één à twee weken oud zijn. Zo worden bijvoorbeeld de jonge plantjes van de broccoli gegeten als broccolikers en de kiempjes van de luzerneplant als alfalfa.

Kiemschaaltje
Het verschil tussen kiemgroenten en cressen, is dat cressen op een vaste bodem worden gekweekt en kiemgroenten niet. Een voorbeeld van een bekende cress is tuinkers. Deze microgroente is verkrijgbaar in bijna elke supermarkt en wordt door mensen thuis vaak op watten gekweekt.

Veel plantjes die als cress worden gekweekt of verkocht, zoals tuinkers dus of mosterdkers bijvoorbeeld, kunnen ook als kiemgroente worden gekweekt, bijvoorbeeld op een kiemschaaltje.

Zo’n kiemschaaltje gebruik ik zelf ook, en is erg handig. Het is een glazen schaaltje met een fijnmazig metalen roostertje waarop je de zaden strooit, en dat je tot net onder het rooster vult met water. Zorg ervoor dat de zaadjes een beetje de ruimte hebben en niet té dicht op elkaar liggen.

Zet het kiemschaaltje op een lichte plek, maar niet in de volle zon, en je zal zien dat de zaden snel ontkiemen. Ververs tijdens het kiemproces het water regelmatig. Al na 5 tot 10 dagen kun je oogsten, door de jonge plantjes boven het rooster af te knippen of te snijden.

Smaakvol en gezond
Kiemgroenten en cressen zijn echte smaakbommetjes en ook nog eens supergezond. De jonge plantjes bevatten vaak een hogere concentratie voedingsstoffen dan in een volwassen stadium, en zijn onder meer rijk aan eiwitten, mineralen, antioxidanten en vitamine A en C.

Drie van mijn favoriete kiemgroenten en cressen:

Basilicumcress
Je kunt met deze miniatuurbasilicum alle kanten op in de keuken. De jonge plantjes zijn heerlijk op een hartige boterham met kaas, vleeswaren of tapenade, maar je kunt er ook leuk soep of toastjes mee versieren. Ze combineren zelfs uitstekend met een zoet nagerecht.

Je kunt basilicum als cress, maar ook als kiemgroente kweken. Ik heb er dit keer voor gekozen om het kruid in cressvorm te kweken en ik heb de zaadjes gezaaid in biologische moestuingrond.

Zonnebloemkers
Zonnebloemkers is een lekker knapperige kiemgroente met in verhouding grote spruiten. In het jongste stadium proeft zonnebloemkers mild en nootachtig, maar als de spruiten iets ouder zijn, lijkt de smaak meer op een combinatie van wortelen en radijsjes.

Broccolikers
Deze frisse, lichtpittige minibroccoli’s zouden het immuunsysteem versterken en worden daarom superfood genoemd. Ook broccoli kan als cress én als kiemgroente worden gekweekt. De jonge plantjes smaken goed bij alles wat hartig is en zijn ideaal als garnering van een salade.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Reacties

Reageer
  1. Beantwoorden

    Mooie foto! Ik ben erg benieuwd naar de basilicumcress, binnenkort ff lunchen bij jullie?

    • Gerard
    • november 2, 2018
    Beantwoorden

    Mooie foto’s ook weer!

    • ineke
    • november 3, 2018
    Beantwoorden

    wat een leuke berichtjes allemaal.je moet het maar weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *