De smaakmaker van het najaar

Het is volop herfst en dat betekent dat het weer tijd is voor de heerlijkste najaarsgerechten, zoals stoofvlees, rode kool met appeltjes, en erwtensoep. Gerechten die een belangrijk ingrediënt gemeen hebben: het blad van de laurier. Meer over deze smakelijke en decoratieve plant.

De laurier (Laurus nobilis) is een oorspronkelijk uit het Midden-Oosten afkomstige plant die zowel een struik- als boomvorm kan hebben en van oudsher een grote symboliek heeft. In de klassieke oudheid stond laurier voor wijsheid en victorie en werd voor overwinnaars een lauwerkrans gevlochten. De Romeinse heerser Julius Caesar en de Griekse god Apollo worden vaak met lauwerkrans afgebeeld.

Kruid
De laurier moet niet worden verward met de laurierkers, die je veel in hagen ziet en die ten onrechte vaak laurier wordt genoemd. De bladeren van deze plant zijn giftig, terwijl het blad van de laurier een echte smaakmaker is en als kruid kan worden gebruikt in tal van gerechten.

Je kunt gedroogde bladeren gebruiken, die in de supermarkt verkrijgbaar zijn, maar je kunt ze natuurlijk ook vers in eigen tuin plukken, zoals ik. Laat het blad lekker lang mee sudderen, dan geeft het zijn smaak goed af. Vis het alleen wel uit de pan voordat je opdient, het is namelijk vrij hard en niet geschikt om op te eten.

Matig winterhard
Behalve dat de laurier culinair interessant is, heeft hij ook een decoratieve waarde. In de zomer bloeit hij met witte bloemschermen en in de winter, als alles grauw en grijs is, blijft hij mooi groen. De plant is alleen niet heel goed bestand tegen vorst. Daarom wordt aangeraden om hem op een beschutte, zonnige plek te zetten en af te dekken als het hard gaat vriezen.

Als de laurierplant iets ouder is, kan hij over het algemeen meer hebben. Ik heb zelf een laurier in de volle grond staan die al aardig op leeftijd is en die overleeft de winters prima zonder te worden afgedekt.

Tags: , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Reacties

Reageer
  • Gerard
  • november 9, 2018
  Beantwoorden

  Dat eruit vissen wordt nog wel eens vergeten. Of moet je dat zelf doen? 😉

  • Desirée
  • november 14, 2018
  Beantwoorden

  Leuk dat je er ook wat ervaringen van jezelf aan toevoegt.

  • Kai
  • november 15, 2018
  Beantwoorden

  Laurier is nou typisch iets wat ik alleen ken van mijn moeders maaltijden, misschien toch eens kijken of ik er zelf mee kan experimenteren. wat zijn jou lievelingsgerechten?

   • Mathys
   • november 16, 2018
   Beantwoorden

   Stoofvlees is toch wel mijn favoriet, maar zelfgemaakte erwtensoep is ook erg lekker! 😋

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *