If life gives you lemons, make limoncello

Het is een typisch Italiaans citroenlikeurtje, dat heel koud het allerlekkerst is: limoncello. Een drankje dat verfrist in de zomer, en je een warme gloed bezorgt in de winter. En het leuke is: je kan het zelf maken, en dat is helemaal niet zo moeilijk.

Limoncello wordt traditioneel gemaakt van citroenen die uit de omgeving van het Italiaanse stadje Sorrento komen, en er is een speciaal keurmerk voor limoncello uit deze streek. Het likeurtje wordt meestal na het eten gedronken als digestief en wordt ook gebruikt in cocktails.

Huisgemaakt
Een paar jaar geleden kreeg ik bij een restaurant in Milaan na de maaltijd een lekkere huisgemaakte limoncello aangeboden, en vertelde de ober toen ik met hem in gesprek raakte dat er zoveel soorten limoncello’s zijn als Italiaanse families, omdat elke familie limoncello maakt volgens eigen recept.

Als je op internet en in boeken op zoek gaat naar recepten, valt op dat de één pure alcohol gebruikt bij de bereiding van limoncello en de ander wodka. Nou schijnt pure alcohol de voorkeur te hebben, maar omdat je dat niet overal kunt kopen, is wodka een goed alternatief.

Ook ik gebruik altijd wodka als ik limoncello maak en ik ga uit van recepten uit de Allerhande en het boek Brouw het zelf van Nick Moyle en Richard Hood. En ik ben altijd erg tevreden, het is elke keer weer een succes!

Voor limoncello heb je nodig:

– 500 ml wodka
– 4 biologische citroenen
– 150 g kristalsuiker
– 300 ml water

En zo maak je het:

1. Schenk de wodka in een (weck)pot. Schil de citroenen met een dunschiller en voeg de schillen toe aan de wodka. Sluit de pot goed af en zet hem drie weken op een koele, donkere plek. Vergeet niet af en toe te schudden.

2. Zet een pan op het vuur en doe daar het water en de suiker in. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de suikersiroop vervolgens toe aan de citroenwodka. Wil je een heldere limoncello, laat de suikersiroop dan eerst afkoelen. Voor een troebele limoncello kun je de siroop meteen toevoegen.

3. Zet de weckpot daarna nog één of twee weken koel en donker weg. Zeef dan de citroenschillen eruit en giet de likeur in een schone fles. Bewaar hem in de koelkast of in de vriezer, want als limoncello een temperatuur van een paar graden boven het vriespunt heeft, is hij het allerlekkerst.

Salute!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Reacties

Reageer
  • Kai
  • november 23, 2018
  Beantwoorden

  Hoe komt het dat Limoncello soms zo bitter is? Ik ben er zelf niet zo van fan, maar het doet mij denken aan een reis naar Italië waarbij een vriend van mij elke avond Limoncello dronk.
  Zelf gemaakt is vast het lekkerst.

   • Mathys
   • november 24, 2018
   Beantwoorden

   Het wit dat onder de gele schil van de citroen zit, is bitter van smaak. Hoe meer wit je meeneemt bij het schillen, hoe bitterder de limoncello dus wordt.

  • Kelly
  • november 23, 2018
  Beantwoorden

  Lekker!😋 ik kom een keer proeven

  • Jesse
  • november 26, 2018
  Beantwoorden

  Heerlijk drankje! Wanneer kan ik de eerste fles van je afnemen?

   • Mathys
   • november 27, 2018
   Beantwoorden

   Ik heb nog wat op voorraad, dus ik ga een flesje voor je vullen!

  • Michelle
  • februari 9, 2019
  Beantwoorden

  Hij is heeerlijk en lekker zoet, we hebben ervan genoten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.