Honing slingeren

Bijen zijn onmisbaar in de moestuin. Ze zorgen voor de bestuiving van gewassen en dragen zo bij aan een goede oogst. Die bestuiving vindt eigenlijk en passant plaats, terwijl de bezige beestjes van bloem naar bloem vliegen om stuifmeel en nectar te verzamelen. Van die nectar maken de bijen honing. Een vriend van mij is imker en laatst hielp ik hem wat honing te ‘oogsten’. Een fotoverslag.

Voordat de honing uit de raten gehaald kan worden, moeten de raten eerst ‘ontzegeld’ worden. Door met een ontzegelvork de wasdekseltjes van de honingcellen te halen, komt de honing vrij.

Daarna worden de raten in een honingslinger geplaatst, die werkt als een centrifuge.

De honing wordt tegen de rand van de trommel geslingerd, stroomt naar beneden en loopt via een tapje naar buiten. Met twee zeven wordt de honing gefilterd en worden bijvoorbeeld stukjes was of een enkele dode bij eruit gehaald.

Dan kan de honing in een potje, klaar om opgesmikkeld te worden!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *