Insecten, inchecken graag!

Mijn nieuwe insectenhotel hangt! Bijen, vlinders, lieveheersbeestjes, oorwormen, gaasvliegen; allemaal zijn ze welkom in dit luxe onderkomen. Nu maar hopen dat ze snel inchecken, want deze diertjes zijn ontzettend nuttig in de moestuin. Dit is wat ze doen.

Mijn insectenhotel bestaat uit meerdere ‘kamers’, die op maat zijn gemaakt voor verschillende insecten. De zolderkamer, met verticale openingen, is een onderkomen voor vlinders, die hier kunnen schuilen bij slecht weer en beschutting kunnen zoeken voor de winter. In hun zoektocht naar nectar vliegen vlinders van plant naar plant en brengen daarbij stuifmeel van de ene bloem over op de stamper van de andere. Zo spelen ze een belangrijke rol bij de bestuiving van gewassen.

Wilde bijen
Ook (wilde) bijen zijn belangrijke bestuivers. Voor hen zijn de rieten stengels en de boorgaten in het hout bedoeld. De bijen kunnen in deze holle ruimtes onderdak zoeken en er hun eitjes leggen. Om de kraamkamers dicht te metselen, kunnen de bijen het leem gebruiken.

Bestrijders
Behalve voor bestuivers, heeft het hotel ook plek voor bestrijders. Eén van die bestrijders is het lieveheersbeestje, dat gek is op bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje eet zo’n tachtig luizen per dag, maar een larve nog veel meer, bijna het dubbele. Zo’n nuttig insect verdient een royale suite, vandaar het grote onderkomen met de horizontale gleuven. Een perfecte schuil- en overwinterplek.

Een ander beestje dat bladluizen op zijn menu heeft staan, is de oorworm. Dit insect houdt van een vochtige omgeving en zoekt krappe ruimtes op. Tussen de stronkjes hout voelt hij zich goed thuis.

Een insect dat wat minder bekend is, maar vaak van insectenhotels gebruikt maakt, is de gaasvlieg. De larve van deze vlieg doet zich graag tegoed aan luizen, witte vlieg en spint, en is dus ook erg welkom in de moestuin.

Ophangen
Wil je ook een insectenhotel ophangen? Hang het dan minimaal op kniehoogte op een zonnig, beschut plekje, bij voorkeur met de voorkant in zuidelijke richting. Zo creëer je voor je gasten de meest ideale omstandigheden!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Reacties

Reageer
  • Lonneke
  • januari 10, 2019
  Beantwoorden

  Leuk artikel!

  • Kai
  • januari 16, 2019
  Beantwoorden

  Is er ook een soort air bnb voor insecten of moet dit hotel het van mond op mond reclame hebben?

   • Mathys
   • januari 16, 2019
   Beantwoorden

   Haha, het is te hopen dat het nieuws een beetje rond gaat ‘zoemen’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *