Stokroossnuitkever

Laatst stuitte ik in de moestuin op een opmerkelijk schepseltje. Op de stokroos zat een kevertje zo klein dat je ’m bijna over het hoofd zou zien, maar dat opviel door zijn lange snuit. Ik wilde meer weten over dit bijzondere insect en ontdekte dat het een interessant verhaal heeft en een toepasselijke naam. Maak kennis met: de stokroossnuitkever.

De stokroossnuitkever (Rhopalapion longirostre) is een eenkennig kevertje dat alleen leeft op de stokroos en niet op andere planten. Hij komt nog niet zo lang in Nederland voor en werd hier voor het eerst gezien in 1993. Oorspronkelijk komt de exoot uit Azië.

Snuit
Het kleine insect is 3 tot 4 millimeter lang en hoewel zowel het mannetje als het vrouwtje een lange snuit heeft, spant het vrouwtje de kroon. Haar snuit is ongeveer net zo lang als haar hele lichaam en ruim twee keer zo groot als die van het mannetje.

Stokroossnuitkever (vrouwtje).

Eigenlijk is de snuit een lange spitse mond, met aan het uiteinde kaken. Hiermee eet de kever van de bladeren, bloemen en zaden van de stokroos, en veroorzaakt hij vraatsporen in de vorm van gaatjes en bruine plekjes. Gelukkig lijdt de plant hier niet of nauwelijks onder en dus vormt de stokroossnuitkever geen echte bedreiging.

Zaden
Wel eet de kever, zoals gezegd, van de zaden, waardoor niet alle zaden kiemkrachtig zullen zijn. Ook de larven van de stokroossnuitkever doen zich tegoed aan de zaden, door zich een weg naar binnen te boren. Daarna verpoppen ze zich erin tot volwassen kever.

Aangetaste zaden van de stokroos, te zien aan de ‘geboorde’ gaatjes.

Mocht je dus in de herfst zaden van de stokroos willen verzamelen voor volgend jaar, kijk dan even of ze niet zijn aangetast. Gelukkig produceert de stokroos zaden in overvloed, dus blijven er altijd genoeg over.

Tags: , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Reacties

Reageer
  • Gerard
  • oktober 22, 2018
  Beantwoorden

  Grappig beestje!

 1. Beantwoorden

  Rare snuiter.

  • Rob
  • januari 14, 2019
  Beantwoorden

  Zit regelmatig bij ons binnen. Dan gooi ik hem/haar naar buiten.

  • Geke
  • juni 1, 2021
  Beantwoorden

  Ik heb de indruk dat de bloemen ook worden aangetast omdat de kevers er van eten.
  Dat is toch ook schade aan de plant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.