Vetbollen maken voor vogels

Vogels zijn graag geziene gasten in mijn moestuin. Niet alleen omdat ze leuk zijn om naar te kijken, maar ook omdat ze schadelijke beestjes eten, zoals slakken en luizen. In de winter is het eten voor vogels alleen schaars en help ik ze door vetbollen op te hangen. Nou kan je die natuurlijk kopen, maar zelf maken is nog veel leuker. Ik leg je uit hoe dat moet.

Vetbollen maken is helemaal niet moeilijk. Het belangrijkste wat je nodig hebt, is ongezouten vast frituurvet en voer dat geschikt is voor vogels. Ik gebruik zelf altijd een zadenmengsel als basis en vul dat aan met rozijnen en stukjes pinda. Gedroogde meelwormen zijn ook een goede toevoeging, die bevatten veel eiwitten.

Zo ga je te werk:

1. Smelt het frituurvet in een pannetje en wacht tot het helemaal vloeibaar is geworden. Zet dan het vuur uit.

2. Voeg nu voorzichtig het voer toe en roer het erdoorheen. Gebruik je pinda’s? Maak ze dan eerst even klein. Ik stamp ze in stukjes in een vijzel, maar je kan ze ook op een doek leggen, die dichtvouwen en er met een hamer op slaan.

3. Laat het geheel even afkoelen en giet het in een vorm. Handig om als vorm te gebruiken zijn bijvoorbeeld de onderkant van een melkkarton of een kartonnen beker. Als het vet hard is geworden, scheur je het karton er zo af. Je kan eventueel ook een blikje of een theekop gebruiken.

Vergeet niet een sterk stukje touw in de vorm te hangen voordat je het vet erin giet, dan hang je de vetbol straks makkelijk op.

4. Het duurt zeker wel een paar uur voordat het vet helemaal is uitgehard. Om het stollingsproces te versnellen, kan je de vorm in de koelkast of vriezer zetten. Als het tijd is om het vet uit de vorm te halen, kan je de vorm eventueel eventjes in heet water zetten, dan komt het vet makkelijker los.

Succes!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Reacties

Reageer
    • Chantal Jansen
    • maart 7, 2019
    Beantwoorden

    Leuk! Ik weet nu al dat de volgende winter mijn tuin vol zal hangen met deze zelfgemaakte vetbollen👍

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.