3 redenen om herfstbladeren te laten liggen

Nu de blaadjes van de bomen vallen en planten langzaam afsterven, hebben mensen vaak de neiging om dat dode materiaal meteen op te ruimen. Zonde! Want die bladeren en plantenresten kunnen juist heel nuttig zijn als je ze laat liggen. De drie grootste voordelen op een rijtje.

1. Bescherming
Bladeren en dode planten vormen een beschermlaag voor de bodem. Zo’n laag organisch materiaal noemen we mulch. Mulch voorkomt in de herfst en winter dat de bodem bij hevige regenval dichtslibt en er grond wegspoelt. Zo’n bodembedekkende laag isoleert ook goed, waardoor de aarde langer warm blijft en wortels van planten beter beschermd zijn tegen vorst.

2. Voeding
Een hogere bodemtemperatuur betekent ook dat nuttige diertjes zoals wormen en pissebedden, maar ook organismes als schimmels en bacteriën, actiever blijven. Dit bodemleven breekt de mulchlaag langzaam af en verandert het in humus, waardoor de grond luchtiger wordt en beter van structuur. Belangrijk is ook dat bij dit proces voedingsstoffen vrijkomen die als mest dienen voor (nieuwe) planten. Zo is de cirkel rond.

3. Remming van onkruid
Mulch werkt ook als echte onkruidremmer. Onkruidzaden die onder de mulchlaag liggen, krijgen namelijk geen zon, waardoor ze minder snel ontkiemen. Maar ook zaden die óp de mulch terechtkomen, hebben het moeilijk, omdat ze niet goed kunnen wortelen. Dat zijn dus twee vliegen in één klap.

Overigens kunnen niet alleen bladeren en afgestorven planten als mulch worden gebruikt, maar bijvoorbeeld ook stro, grasmaaisel of houtsnippers. Mocht de mulch nou in het voorjaar nog niet helemaal verteerd zijn, hark de overblijfselen dan aan de kant voordat je gaat zaaien. Zo kan de grond opwarmen in de lentezon en is jouw (moes)tuin klaar voor een nieuwe start.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Reacties

Reageer
    • Michelle
    • november 23, 2018
    Beantwoorden

    Ik krijg helemaal zin in de Nederlandse herfst als ik dit zie en lees!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.