Nieuwe schimmel, nieuwe kweek

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen, kweek ik oesterzwammen op koffiedik. Ik schreef toen dat na twee keer oogsten het kweekproces opnieuw kan worden opgestart met een deel van het oude beschimmelde koffiedik. Toch kan dat niet eindeloos, omdat de schimmel op den duur aan kracht verliest. Het is dan tijd voor een nieuwe start.

Voor zo’n nieuwe start heb je nieuwe, vitale oesterzwamschimmel nodig. Die schimmel kan je voorgekweekt kopen en heet ‘broed’. Koop je een zakje oesterzwambroed via de website van Rotterzwam, zoals ik, dan krijg je een zakje beschimmelde graankorrels. Dat klinkt niet goed, maar dat is het in dit geval dus wel.

Voordat je met het broed aan de slag gaat, haal je de kweekemmer leeg, maak je hem schoon met kokend water en ververs je de ademende tape die op de openingen zit. Zo verminder je de kans dat andere schimmels straks het groeiproces verstoren of verpesten.

Vermeng het broed vervolgens met een gelijke hoeveelheid verse koffiedik en zorg ervoor dat het geheel goed vochtig is. Sluit de emmer daarna af, zet hem op het aanrecht en wacht tot de schimmel door het koffiedik is heen gegroeid voordat je nieuwe prut toevoegt. De kweek is weer begonnen. Succes!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *