Oesterzwammen kweken op koffiedik

Het is herfst en dat betekent: paddenstoelen. Maar niet alleen buiten komen ze tevoorschijn, ook bij mij binnen op het aanrecht. Ik kweek namelijk sinds kort oesterzwammen op koffiedik. Makkelijk, duurzaam en ook nog eens heel lekker.

In het verleden heb ik eens champignons gekweekt met een kant-en-klare kweekset, en dat was zo leuk, dat smaakte naar meer. Dus ging ik op zoek naar meer makkelijke manieren om mijn eigen paddenstoelen te kweken, en kwam ik uit bij RotterZwam, een inspirerend bedrijf uit Rotterdam.

Zij kweken oesterzwammen op koffiedik dat zij ophalen bij lokale ondernemers, en geven zo een ‘afvalproduct’ dat normaal gesproken in de vuilnisbak of bij het gft belandt, een betere bestemming. Naast het kweken en verkopen van de zwammen, verkopen ze ook kweeksets waarmee je zelf aan de slag kunt.

Kweken
Zo’n kweekset bestaat uit een gerecycled emmertje om je koffiedik in te doen en een zakje met de schimmel van de oesterzwam, ook wel ‘broed’ genoemd. Dit broed vermeng je met verse, goed vochtige koffiedik en daarna wacht je een paar dagen totdat de schimmel door het koffiedik is heen gegroeid en het geheel er wit en donzig uitziet.

Daarna voeg je stap voor stap meer koffiedik toe en geef je de schimmel steeds weer de tijd om zich door de nieuwe laag heen te werken. Hier thuis worden ongeveer twee kopjes koffie per dag gedronken en het koffiedik dat dat oplevert, kon de schimmel prima bijbenen.

Volle emmer met beschimmeld koffiedik. Deksel er weer op en nu geduld hebben.

Oogst
Na ruim een maand zat de emmer helemaal vol en begon het wachten op de paddenstoelen. De emmer heeft vier met ademende tape afgeplakte openingen waardoor de zwammen naar buiten kunnen komen en het is een verrassing welke uitgang, of uitgangen, de zwammen zullen nemen.

Na iets meer dan twee weken zag ik op een avond dat er bij een opening in de deksel iets tegen de tape drukte, en de volgende ochtend was de tape zelfs al helemaal weggedrukt en zag ik de eerste kleine zwammetjes. In de dagen daarna kon ik de zwammetjes bijna zién groeien en het duurde niet lang voordat het tijd was om te oogsten. Vijf dagen nadat de oesterzwammen tevoorschijn kwamen, lagen ze al op ons bord, verwerkt in een lekkere omelet.

Tweede oogst
Als het goed is, volgt nu nog een tweede ‘bloei’ en kan ik over twee of drie weken nog een keer paddenstoelen oogsten. Daarna moet de kweekset opnieuw worden opgestart met een deel van het oude beschimmelde koffiedik en begint het proces weer van voren af aan.

Tags: , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Reacties

Reageer
    • Lonneke
    • oktober 6, 2018
    Beantwoorden

    Magisch!✨

    • Kelly
    • oktober 6, 2018
    Beantwoorden

    Het is net een kunstwerk!

    • Wilma
    • oktober 7, 2018
    Beantwoorden

    Dat ziet er indrukwekkend uit👍

    • Gerard
    • oktober 7, 2018
    Beantwoorden

    Zo’n oesterzwam is eigenlijk een heel mooi ding. Ben benieuwd naar de volgende!

    • Myrthe
    • oktober 12, 2018
    Beantwoorden

    Wat een leuk idee & goeie naam ook ‘Rotterzwam’.
    Ook lekker in de risotto denk ik 🙂

    • Petra.
    • oktober 14, 2018
    Beantwoorden

    Goh, wat leuk!

    • Michelle
    • oktober 21, 2018
    Beantwoorden

    Wauw! En koffiedrinkers hoeven dus eigenlijk nooit meer paddenstoelen te kopen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *