Citroenverbena

Even de tuin in lopen om ingrediënten te plukken voor een verse kruidenthee. Dat is leuker en lekkerder dan thee zetten van een zakje. Maar welke planten en kruiden zijn nou geschikt om thee van te zetten? Vandaag de eerste in een reeks: citroenverbena.

Citroenverbena (Aloysia triphylla), ook wel bekend onder de Franse naam ‘verveine’, is een oorspronkelijk uit Chili afkomstig kruid dat ruikt en proeft naar citroen. De smaak is niet zuur, maar eerder lichtzoet en doet mij altijd denken aan keelpastilles.

Thee
De blaadjes zijn niet alleen heerlijk verfrissend in een dessert of fruitsalade, maar ook ontzettend lekker om thee van te trekken. Verveinethee bevordert de spijsvertering en is erg geschikt om voor het slapengaan te drinken, omdat het een ontspannende werking heeft.

Je kunt voor de thee losse blaadjes gebruiken of de hele stengels. Knip de stengels niet helemaal bij de grond af, maar net boven een zijscheut, dan loopt de plant opnieuw uit.

In pot
Citroenverbena is vooral in de lente en zomer verkrijgbaar in tuincentra en supermarkten. Zet de plant na aankoop in een pot en niet in de volle grond, omdat ze matig winterhard is en dus naar binnen moet als het gaat vriezen. Kies trouwens voor een grote pot en geef genoeg voeding, want verveine is een snelle groeier en kan zeker een meter hoog worden. Zet de plant in de volle zon of halfschaduw en vergeet niet regelmatig water te geven, want ze droogt snel uit.

In de late herfst verliest citroenverbena overigens haar blad, om in het voorjaar opnieuw uit te lopen en weer frisgroen te kleuren.

Tags: , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Reacties

Reageer
  • Gerard
  • oktober 3, 2018
  Beantwoorden

  Wij hebben dat in theezakjes, maar dat is natuurlijk veel minder lekker dan dat je zo’ n plant in het water duwt. 😉

  • Jesse
  • oktober 3, 2018
  Beantwoorden

  Goeie tip! Beetje honing erbij lijkt me ook lekker.

  • Wilma
  • oktober 3, 2018
  Beantwoorden

  Op naar de AH voor een plantje!
  Wat heb je overigens prachtige foto’s bij je stukjes, het ziet er allemaal zo aantrekkelijk uit, het liefst wil ik dat ook allemaal in mijn tuin maar dan wordt het vast niet zo mooi!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *