Maak je eigen kamillethee

Rustgevend, ontstekingsremmend, pijnstillend … Aan kamillethee worden veel positieve eigenschappen toegeschreven. Toch drink ik de thee, die ook wel wonderthee wordt genoemd, vooral vanwege de heerlijk zachte smaak. Je kan kamillethee natuurlijk kopen, maar je kan het kruid ook makkelijk zelf kweken en zo je eigen thee maken. Ik leg je uit hoe.

Kamille (Matricaria chamomilla) is een plant die van nature voorkomt op open plekken, zoals bermen, akkers en braakliggende terreinen. Het kruid geeft de voorkeur aan ietwat droge, zanderige grond, maar uit eigen ervaring weet ik dat het op een zonnig plekje al snel tevreden is.

Zaaien
Het beste tijdstip om kamille te zaaien is in maart of april, maar zaaien in september, voor het jaar erop, kan ook. Kamille is een eenjarige plant, maar als je haar eenmaal in je tuin hebt staan levert dat vaak jarenlang plezier op, want ze zaait zich gemakkelijk uit.

Vanaf het moment dat de plant begint te bloeien, omstreeks juni, kan er geoogst worden voor de thee. Alle delen van de plant, dus zowel de bloemen, bladeren als stengels, kunnen vers of gedroogd gebruikt worden om thee van te zetten, maar zelf pluk ik vaak alleen de bloemen.

Het beste moment om dat te doen, is op een droge zomermiddag. Oogst de bloemen die helemaal open zijn en waarvan de witte bloemblaadjes een beetje naar beneden wijzen. Je hebt ongeveer vijf bloemen nodig voor één kop thee.

Drogen
Als je de bloemen wil drogen voor later gebruik, kan dat in een heteluchtoven bij een temperatuur tussen dertig en veertig graden. Belangrijk is dat het vocht kan ontsnappen, dus zet de ovendeur op een kiertje of steek er een pollepel tussen.

Meer lezen over thee uit eigen tuin? Klik dan hier.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vorig artikel Volgend artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.